Opintopäivä Tampereella 28.4.2015

24.5.2015

Opintopäivän avasi Juska Kivioja, STTK:n järjestöpäällikkö. Hän kiteytti lähihoitajan toimenkuvan hienosti; olemme lähellä ihmistä elinkaaren kaikissa vaiheissa. Lastenhoidosta vanhustyöhön – tämänkin opintopäivän kokonaisuus.

Tehyn järjestöasioista puhui Heidi Laurila. Hän kertoi lähihoitajien edunvalvontaan liittyväistä asioista ja toi esille sen, että lähihoitajan kuuluu saada lähihoitajan palkka riippumatta suuntautumisvaihtoehdosta. Hän kertoi myös esimerkkejä siitä, että omista oikeuksistaan kannattaa pitää kiinni ja miten Tehy voi siinä auttaa.

Suomen Lähihoitajat ry:n järjestämässä salissa oli mielenkiintoisia luentoja.
Joka luennosta jäi mieleen jotain tärkeää.

- Geriatri Maaria Seppälä kertoi mitä vanhetessa tapahtuu ihmiskehossa. Hän kehoitti meitä hoitajina miettimään, mikä tekee vanhuksen elämästä elämisen arvoista. Hän suositteli tutustumaan Frank Martelan tutkimusaineistoon, esim: ”Hoivayhteys- keskeinen inhimillinen voimavara kahdenkeskisessä hoivatyössä.”

Palvelutalo Tervaskannon esimies Susanna Kaunisto ravisteli asenteita; virketuokiot voisivat olla nimeltään harrastustoimintaa. Hoitajat voisivat tutustua asukkaisiin myös ruokailemalla tai kahvittelemalla yhdessä heidän kanssaan. Asukkaan oma elämäntarina on todella tärkeä tietää.

TJS:n opinto-ohjaaja Merja Hanhela nosti tärkeän asian esille: Jokainen meistä on velvollinen osallistumaan työhyvinvoinnin kehittämiseen.
Lehtori Virva Läärä kertoi hyviä esimerkkejä ergonomisista työtavoista. Hän sanoi myös meitä kaikkia hoitajia koskevan mieleenpainuvan lauseen: Ergonomia on hoitotyön ydinosaamista!

Päivien päätteeksi psykologi Ilona Rauhala tsemppasi meitä kaikkia: Jos en voi johonkin asiaan vaikuttaa, voin kuitenkin päättää miten siihen suhtaudun. Asenne ratkaisee; päätänkö onnistua vai pelkäänkö epäonnistuvani.

Pidimme myös Opintopäivillä ständiä, tarkoituksenamme oli tuoda yhdistystämme esiin, vastata kysymyksiin ja kuulla teiltä viimeisimmät kuulumiset kentältä, sekä tetysti tarjota pientä mukavaa jakotavaraa ja rekrytoida uusia jäseniä. Kävijöitä olikin kivasti, ja arvontakin suosi muutamaa kyselyyn vastannutta. Oli mukava nähdä teitä ja tutustua uusiin ihmisiin sekä vaihtaa hiukan ajatuksia. Kiva kun jaksatte tulla kysymään ja olette aktiivisia. Tunnelma ständillä oli koko päivän ajan positiivinen ja reipas.

Tervetuloa myös lokakuun opintopäiville!

Suomen Lähihoitajat ry:n hallitus

 

Yhteenvedot opintopäivien luennoista löytyvät osoitteesta:
https://www.tehy.fi/jasenelle/osallistu-koulutuksiin/lahihoitajapaiva-2015/luennot/