Hyvää kansallista lähihoitajapäivää!

27.1.2023

Hei sinä 😊

Kirjoitan sinulle lähihoitaja.

Olet tärkeä kohtaamillesi ihmisille. Hymysi, kosketuksesi ja huolenpitosi on ainutlaatuista. Lämmin kätesi ihmisen olkapäällä kaiken kiireen keskellä merkitsee paljon. Voit olla ainut ihminen, jonka hoidettavasi kohtaa sen päivän tai vaikka viikon aikana. Kuinka tärkeä hänelle oletkaan. Sillä hetkellä juuri hän ei ole yksinäinen. Toivottavasti koet itse samoin, arvostat työtäsi jota teet ja ennen kaikkea arvostat itseäsi. Teemme työtä, joka vaatii paljon, monta kohtaamista päivässä ja vielä usein kiireessä. Voit olla itsekin väsynyt ja kannat mukana omia murheita etkä juuri siinä hetkessä jaksaisi, mutta silti jaat hymysi ja hoivasi sillä hetkellä sitä tarvitsevalle.

Meidän lähihoitajien työ on monenlaista osaamista. Olemme läsnä ja lähellä ihmisen ensi hetkestä ihan viimeiseen hetkeen. Puemme pieniä kuravaatteisiin, laitamme repun selkään, nastakengät tai kumisaappaat jalkaan ja lähdemme kohti asiakkaan kotia, sairaalassa, vanhainkodissa, mielenterveys- ja päihdetyössä, palvelutaloissa, vammaispuolella, ohjaamassa, neuvomassa, antamassa tukea ja miten moneksi meistä on. Viime vuosina olemme saaneet mahdollisuuksia työllistyä erilaisiin paikkoihin, osaaminen on vihdoin huomioitu. Moniammatillisuus on meidän työssämme tärkeää, tuomme ja viemme tietoa kentälle ja näin asiakas/potilas saa parhaan mahdollisen avun.  Lähihoitajan koulutus on laaja ja voit työssäsi erikoistua vielä monen osa-alueen alle. On mahdollisuus jatkokouluttautua ja erikoistua, mutta sekin on ihan ok, että haluaa tehdä lähihoitajan työtä, sillä osaamisella minkä koulusta on mukaan saanut. Ei aina jaksa innostua uudesta, pitäisi olla ajan hermoilla ja työ jo itsessään vaatii paljon jaksamista. Jokainen tavallaan.

Työyhteisö on voimavaramme, siitä saamme tukea ja jaksamista työhön. Työssä on toisinaan kiire ja päivät ovat raskaita ja erilaisia.  Kannusta, kuuntele ja ole läsnä työkaverillesi. Puhalla yhteen hiileen, teemme jokainen tärkeää työtä juuri siellä missä olemme. Meistä kukaan ei pärjää yksin, tarvitsemme toinen toisiamme.

Muista hoitaa myös itseäsi, tee sitä mikä on sinulle tärkeää. Hengitä ja pysähdy. Työ vie meiltä päivässä paljon, mutta pääasia meidän elämässämme on oma jaksaminen. Liiku, lepää ja pidä huoli ravinnosta. Toisinaan unohdamme sen tärkeimmän eli itsemme. Saamme paljon kiitosta potilailta, joka auttaa jaksamaan mutta muista kiittää myös itseäsi, että sinä jaksat. Ole itsellesi armollinen myös silloin kun et jaksa, älä vaadi liikaa. On päiviä, kun on monia murheita omassa repussa tai huonosti nukuttu yö takana.

Lähetän sinulle paljon jaksamista työhösi täältä tammikuun Turusta. Olen kiitollinen ja onnellinen saamastani vuoden lähihoitaja palkinnosta 2022. Työskentelen syöpäpotilaiden parissa, joka on minun sydämeni asia. Menen töihin mielelläni koska työ on minulle tärkeää ja mielekästä.

Meistä on moneksi, pidetään lippu korkealla ja nostetaan ammatti sen ansaitulle tasolle.

Tammikuun sateissa pidä varpaat lämpimänä ja mieli virkeänä. Kevät auringon kurkistaessa nurkan takana. Mitä kaikkea kevät meille tuo, sitä jäämme odottamaan.

Voimia sinulle työhösi! Minna